1 kérdés - 1 válasz

Kedves Zsebi! 11 hónapos kisfiam még nem mászik, és lehet, hogy már nem is fog. 8 hónapos korában egy rövid ideig kúszott, majd felállt, és ma már kapaszkodva lépeget. Az lenne a kérdésem, okozhat-e valamilyen gondot a későbbiekben, hogy ezek a fázisok kimaradtak?

Kedves anyuka!

A mozgásfejlődés szakaszai genetikai program alapján, meghatározott sorrendben követik egymást (fejemelés, gurulás, kúszás, mászás, felülés, felállás, járás). Az első másfél, két évben fontos, hogy a csecsemő a megfelelő időben, sorrendben, minőségben és mennyiségben gyakorolja ezeket. Mivel a mozgásfejlődés és az idegrendszer érése szoros kapcsolatban áll egymással, ezért ha valamelyik mozgásforma (netán több is) kimarad, az kihatással lehet az adott területhez kapcsolódó érző és irányító központok működésére, melyek fejletlensége tanulási nehézséghez, viselkedési problémákhoz vezethet.

Mind a kúszás, mind a mászás kiemelkedő szerepet játszik a mozgáskoordináció, az egyensúly, az érzékszervek és az idegrendszer fejlődésében. Mindkettő keresztező mozgásforma, melynek gyakorlása lehetővé teszi, hogy a két agyfélteke különböző funkciói összehangolódjanak: kialakul a sztereó látás és hallás, összehangolódik a négy végtag mozgása, kialakul a mélységérzet, a szem „megtanul” közelre, távolra fókuszálni ...

Azt tanácsolom, biztosítson babájának minél nagyobb olyan teret, ahol nem tud felkapaszkodni, és kedvenc játékaival ösztönözze őt mászásra. Az ellentétes oldali kar-láb mozgást  lehet gyakorolni akár a pelenkázóra fektetve, akár ölbe véve: érintse össze az ellentétes oldali tenyerét és térdét a teste előtt, majd nyújtsa vissza őket kiinduló helyzetbe (fontos, hogy mindkét oldalra végezzék a gyakorlatokat). Mindeközben mondókázhatnak, énekelhetnek.

 


Szerkesztőségünkhöz számtalan kérés, kérdés érkezik. Ezekre – lehetőségeink szerint – segítünk válasz, megoldást találni. Postaládánkból válogatva indítottuk útra első új rovatunkat, ahol mozgással, mozgásfejlődéssel, tanulási nehézségek megelőzésével és kezelésével kapcsolatos kérdésekre keressük a választ.  Címünk: zsebimagazin [at] gmail.com

Szerző: 
30/319-13-22
varjukata78 [at] gmail.com