1 kérdés - 1 válasz

Gyermekem idén kezdi az iskolát. Aggódom, menni fog-e neki az írás?

Kedves Katalin! 

Kislányom szeptemberben kezdi az iskolát, és minél közelebb van a tanév első napja, én annál  jobban aggódom, hogy menni fog-e neki az írás, nem fogja-e kudarc érni amiatt, hogy problémái vannak a rajzolással: nagyon görcsösen fogja a ceruzát (az óvónénik szerint nem is tartja helyesen), és nem igazán szeret leülni sem színezni, sem rajzolni. Lenne esetleg ötlete, hogy miként tudnánk otthon játékos formában ügyesíteni, „tornáztatni” a kezét, az ujjait? 

Köszönettel, H. Gabriella

Kedves Gabriella! 

Nincsenek egyedül a problémával. A beiskolázott 6 éveseknél nagyon gyakori az erős írásnyomat, a betűk egyenetlensége, a sorköztartás nehézsége, ezek mind a finommotoros koordináció zavaraira utalnak. A rajzolásnak, színezésnek és ehhez kapcsolódóan a helyes ceruzafogásnak alapvető feltétele a megfelelő szintű mozgáskoordináció. A finommotorika alakulása függvénye a kézfejizmok fejlettségének, az ujjak izomfejlettségének. Ezek alapvetően megszabják a rajz- és íráskészség alakulását. Ahhoz, hogy megfelelő legyen a betűk leírásához szükséges képesség, a finommotorikus mozgások fejlesztésére, csiszolására van szükség, és erre kiváló játékos ujjtornák léteznek.

Néhány ötlet ezek közül: 

  • Éjjel -nappal: az ujjak nappal szétszélednek, éjjel összebújnak, hogy ne fázzanak.
  • Egyszerre mennek aludni: A kéz ujjainak szétfeszítése, majd ökölbe szorítása. Ismételjük 10X!
  • Egymás után mennek aludni, és indulnak el reggel: A hüvelykujjtól kezdve egyenként csukja be az ujjait, majd ugyanezt ismételje meg a kisujjtól indulva is! Ismételjük 10X!
  •  Vendégség: Az ujjak vendégségbe mennek a hüvelykujjhoz: Az ujjak összeérintése egyenként a hüvelykujjhoz. Az érintések között feszítse szét az ujjait (ilyenkor „hazamennek”)! Ismételjük 5X!
  •  Az ujjak találkoznak szemben lakó „szomszédaikkal”: Érintse össze a két tenyerét és a két kéz ujjait! Egyenként távolítsa el őket, majd újra érintse össze úgy, hogy közben megnevezi az ujjait (hüvelyk-mutató-középső-gyűrűs-kisujj)! Ismételjük 5X!

Ha vannak otthon ujjbábok, akkor azokkal  még élvezetesebbé lehet tenni a fenti gyakorlatokat.

Szerző: 
30/319-13-22
varjukata78 [at] gmail.com