Budai Városkapu Iskola – Somogyi Általános Iskola

7691 Pécs, Somogy u. 86.

Főigazgató: Csovcsics Erika

e-mail: pecsiszabadiskola [at] yahoo.com

www.facebook.hu/pecsiszabadiskola

kapcsolattartó:  Tihanyi Tímea 30/461-6787

 

Hisszük, hogy a gyermek veleszületett kíváncsiságát kielégíteni kell nem pedig kiölni. Miért ne lehetne ezt az érdeklődést az iskolában is fenntartani?

Iskolánkat gyönyörű környezetben indítjuk el,  a Pécs-Somogyi Általános Iskola megújulásával 2017. szeptemberében. A PÉCSI SZABAD ISKOLA terveink szerint felmenő rendszerben indulna. Lehetőségünk van két kis létszámú osztályt indítani, egy első osztályt (16 fővel) és egy ötödik osztályt (18-20 fővel). Elegendő számú jelentkező esetén második és harmadik évfolyamba is tudunk tanulókat fogadni.

Olyan iskolát szeretnénk, ahol gyermekeink jól érzik magukat, a lehető legkevesebbet ülnek az iskolapadban, sokat kirándulnak, és elsősorban abból tanulnak, amit megtapasztalnak. Ugyanakkor fontosnak tartjuk azt is, hogy meg tudjuk tartani az arany középutat a múlt, jelen és jövő között. Összhangban élni a természettel, és a hagyományaink ismerete mellett természetes legyen az idegen nyelv oktatása, az informatika és a modern technika jelenléte a mindennapokban.  Hitünk szerint a gyermekeket nem kell felkészíteni az életre, hiszen a gyerek él.

Szerintünk, nem egy tudás- halmazt kell átadnunk gyermekeinknek, nem rengeteg adatot, fogalmat kell megtanítanunk nekik, hanem másfajta gondolkodásmódra, csapatmunkára, kreativitásra kell nyitottá tettünk őket, amelynek segítségével a gyorsan változó világunkban megjelenő, váratlan kihívásokra is képesek lesznek megoldást találni.

Alapvetően azt gondoljuk, hogy az alternatív iskolákat életre hívó változások a világban és a szülők igényeiben is, megkívánnak egyfajta társadalmi együttműködést, diskurzust a nevelésről, a pedagógiáról, a gyermekeinkről. Ezért októbertől szeretnénk egy fórumot életre hívni, elindítjuk a Pécsi Szabad Iskola WORKSHOP-jait. Rendszeres előadásokkal, találkozókkal, kerekasztal beszélgetésekkel.  Szeretnénk olyan vendégeket elhívni, akik gondolatai, munkájuk azonos irányba mutat, mint amerre mi tartunk és ez remek helyszín a szülők számára is, hogy feltegyék kérdéseiket, megfogalmazzák kételyeiket, megvitassuk azokat.  A WORKSHOP-okon iskolánk pedagógusai is jelen lesznek, 2017. elejétől pedig a műhelymunkák mellett leendő tanítványainkat is várjuk, kifejezetten nekik szervezett foglalkozásokra. Ezeken az alkalmakon lehetőség nyílik a pedagógusok megismerésére, módszereink megtapasztalására és egy kellemes délután eltöltésére.